Author Topic: Controller detection issue - problem solved  (Read 5296 times)

Offline Xeno

  • Baby Retrode
  • *
  • Posts: 6
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Controller detection issue - problem solved
« on: 25/Sep/2012 10:18:10 PM »
Hi,

I have a problem with the controller detection of the Retrode. Everything worked perfectly until today and there was never a problem before. The Retrode isn't detecting my SNES Controller anymore and I have no idea why. I even tried to do a firmware update to solve the Problem, but it didn't change anything (I have no idea if the firmware update worked, where can I see my Version?) Dumping my games still works fine.

Under "Gamecontroller" there is not a single one listed when the Retrode is connected. I have no genesis controller so I didn't check them but I guess they are not working either.

Hope someone can help me, because I would like to play my games^^
« Last Edit: 26/Sep/2012 11:05:06 AM by Xeno »

Offline Matthias_H

  • Retrode Forum Techie
  • A Retrode Hero
  • *****
  • Posts: 546
  • Karma: +21/-0
    • View Profile
Re: Controller detection issue
« Reply #1 on: 25/Sep/2012 10:44:16 PM »
Hi,

Sorry to hear about your issue. Here are a few quick questions to nail this down:
  • Which operating system?
  • What when you connect the Retrode without a controller in?
  • Does the controller work on other devices?
  • Which [HIDMode] setting in your RETRODE.CFG?
  • Voltage selector switch still at 5V?

Cheers,
Matthias
« Last Edit: 25/Sep/2012 10:46:08 PM by Matthias_H »
http://www.retrode.org

I no longer sell the Retrode. For sales inquiries, please contact our friends at DragonBox.

Offline Xeno

  • Baby Retrode
  • *
  • Posts: 6
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Controller detection issue
« Reply #2 on: 25/Sep/2012 11:36:58 PM »

- Operating System: Windows Vista
- When I connect the Retrode without a controller it works normally
- the controllers are working just fine on my SNES
- [HIDMode] 0 ; 0: Off; 1: 4Joy+Mouse; 2: 2Joy; 3: KB; 4: iCade
- Voltage Switch is still at 5V
« Last Edit: 26/Sep/2012 12:03:57 AM by Xeno »

Offline Matthias_H

  • Retrode Forum Techie
  • A Retrode Hero
  • *****
  • Posts: 546
  • Karma: +21/-0
    • View Profile
Re: Controller detection issue
« Reply #3 on: 26/Sep/2012 12:03:36 AM »
Sounds like your config file somehow got screwed up. With [HIDMode] 0, obviously there are no controllers. The checksum thing could have to do with [ForceSystem] being anything other than "auto", or maybe you've pressed the HWB button by accident (which changes the file size).

In case you can't seem to edit/save the RETRODE.CFG file, this might be of help.

By the way, the firmware version should be visible in the config file (first line or so).
http://www.retrode.org

I no longer sell the Retrode. For sales inquiries, please contact our friends at DragonBox.

Offline Xeno

  • Baby Retrode
  • *
  • Posts: 6
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Controller detection issue
« Reply #4 on: 26/Sep/2012 12:08:11 AM »
Actually I did the wrong Firmwareupdate. I did the one for the Retrode 1 but now I did the right one and the checksum fail problem is solved.

But the Controller Problem remains and was there before. So I have to edit the config file? Which numbers do I have to change and how do I change it?
« Last Edit: 26/Sep/2012 12:29:46 AM by Xeno »

Offline Matthias_H

  • Retrode Forum Techie
  • A Retrode Hero
  • *****
  • Posts: 546
  • Karma: +21/-0
    • View Profile
Re: Controller detection issue
« Reply #5 on: 26/Sep/2012 12:11:07 AM »
If controllers are deactivated, they won't work :) You'll probably want to put the [HIDMode] setting back to 1.
http://www.retrode.org

I no longer sell the Retrode. For sales inquiries, please contact our friends at DragonBox.

Offline Xeno

  • Baby Retrode
  • *
  • Posts: 6
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Controller detection issue
« Reply #6 on: 26/Sep/2012 12:13:17 AM »
 [HIDMode] 0 ; 0: Off; 1: 4Joy+Mouse; 2: 2Joy; 3: KB; 4: iCade

I am not good with these stuff, so please tell me how this line should look like. Do I have to  switch both zeros to1's?

Offline Matthias_H

  • Retrode Forum Techie
  • A Retrode Hero
  • *****
  • Posts: 546
  • Karma: +21/-0
    • View Profile
Re: Controller detection issue
« Reply #7 on: 26/Sep/2012 12:42:10 AM »
[HIDMode] 1 ;everything behind semicolon is comment and doesn't matter
http://www.retrode.org

I no longer sell the Retrode. For sales inquiries, please contact our friends at DragonBox.

Offline Xeno

  • Baby Retrode
  • *
  • Posts: 6
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Controller detection issue
« Reply #8 on: 26/Sep/2012 12:52:42 AM »
Thank you so much for this support in the middle of the night  :D Everything is working well now!

One last question remains, how did this number chance happend in the first place? I never messed around with the config data. Or will this forever be a mystery?^^

Offline Matthias_H

  • Retrode Forum Techie
  • A Retrode Hero
  • *****
  • Posts: 546
  • Karma: +21/-0
    • View Profile
Re: Controller detection issue
« Reply #9 on: 26/Sep/2012 01:02:20 AM »
Firmware updates sometimes do that. It's why we recommend a back-up of the config file.
http://www.retrode.org

I no longer sell the Retrode. For sales inquiries, please contact our friends at DragonBox.

Offline Xeno

  • Baby Retrode
  • *
  • Posts: 6
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Controller detection issue
« Reply #10 on: 26/Sep/2012 01:08:22 AM »
Firmware updates sometimes do that. It's why we recommend a back-up of the config file.

That's good to know but the Problem was there before I did the Firmware Update ;D

But never mind, the main thing is that everything is alright now and if it should happen again, I know what to do.

Offline Matthias_H

  • Retrode Forum Techie
  • A Retrode Hero
  • *****
  • Posts: 546
  • Karma: +21/-0
    • View Profile
Re: Controller detection issue
« Reply #11 on: 26/Sep/2012 01:56:41 AM »
Maybe at some point, you accidentally hit Up+Start while powering up the Retrode. That would set [HIDMode] permanently to 0. Anyway, now that everything is back to normal, enjoy! :)
http://www.retrode.org

I no longer sell the Retrode. For sales inquiries, please contact our friends at DragonBox.