Author Topic: SNES - Tales of Phantasia [NTSC-J]  (Read 6513 times)

Offline starlightknight

  • Baby Retrode
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
SNES - Tales of Phantasia [NTSC-J]
« on: 11/May/2012 08:24:40 PM »
The SNES Cart Tales of Phantasia cart [NTSC-J] initially appears to overdump to 8MB.

I believe this is actually an issue where the Retrode is confused because Tales of Phantasia is a 48mbit ROM (No Special Chips though - its just big)

I noticed that the forceSize option for SNES only goes up to 32mbit. Would it be possible to support 48mbit roms in a future firmware release so that Tales of Phantasia could be played?

Thanks for you time

-SLK
« Last Edit: 12/May/2012 12:39:44 AM by starlightknight »

Offline Muzer

  • Sgt. Retrode
  • ***
  • Posts: 121
  • Karma: +4/-0
    • View Profile
Re: SNES - Tales of Phantasy [NTSC-J]
« Reply #1 on: 11/May/2012 09:29:33 PM »
I occasionally have problems with the autodetection of size with the SNES slot - so just ensure it does the same thing when you do the following:

* Have the Retrode unplugged
* Plug in the game
* Connect the Retrode

Offline Matthias_H

  • Retrode Forum Techie
  • A Retrode Hero
  • *****
  • Posts: 546
  • Karma: +21/-0
    • View Profile
Re: SNES - Tales of Phantasy [NTSC-J]
« Reply #2 on: 11/May/2012 11:47:22 PM »
The SNES Cart Tales of Phantasia cart [NTSC-J] initially appears to overdump to 8MB.

I believe this is actually an issue where the Retrode is confused because Tales of Phantasia is a 48mbit ROM (No Special Chips though - its just big)

I noticed that the forceSize option for SNES only goes up to 32mbit. Would it be possible to support 48mbit roms in a future firmware release so that Tales of Phantasia could be played?

Thanks for you time

-SLK

So does the 8MB ROM execute in an emulator or not? Are you getting any errors?

The SNES header format officially doesn't support non-power-of-2-sized ROMs, so autodetection fails for those titles. Would you care to tell me the checksum of the cartridge, so I can add the information to the firmware?
By the way, have you TRIED entering 48 Mbit as [forceSize]? I can't confirm it right now, but it might just work. However, if the 8MB dump doesn't run, I'm pretty the 48Mbit one won't either.

http://www.retrode.org

I no longer sell the Retrode. For sales inquiries, please contact our friends at DragonBox.

Offline starlightknight

  • Baby Retrode
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: SNES - Tales of Phantasy [NTSC-J]
« Reply #3 on: 12/May/2012 12:15:33 AM »
The dump does not run - Snes9x says [bad checksum] and i get a blackscreen. I did try doing the following:

[forceSystem] snes
[forceSize] 48
[forceMapper] 1 (Snes9x says HiRom)

But then the rom came out as 512 bytes, interestingly enough.

A good ROM dump has the following info as reported by Sne9x:

File: C:\SNES\Tales of Phantasia (J).smc
Name: TALES OF PHANTASIA
Speed: 35/FastROM
ROM Map: HiROM
Type: 02
Kart contents: ROM+RAM+BAT
Header ROM Size: 64Mbits
Calculated ROM Size: 48 Mbits
SRAM size: 64Kbits (64Kbit)
Actual Checksum: 7C57
Header Checksum: 7C57
Header Checksum Compliment: 83A8
Output: NTSC 60Hz
CRC32:   E9946B84
Licensee: Unknown Company
ROM Version: 1.0
Region: Japan

-----------------

Let me know if there's anything else I can provide to assist, or if you need me to test a beta firmware

Thanks a ton!

Offline starlightknight

  • Baby Retrode
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: SNES - Tales of Phantasy [NTSC-J]
« Reply #4 on: 12/May/2012 12:29:46 AM »
Also - the bad dump from the retrode gives the following info:

-----------------------------------------------------------------------------

File: H:\TalesOfPhantasia.83A8.sfc
Name: TALES OF PHANTASIA
Speed: 35/FastROM
ROM Map: HiROM
Type: 02
Kart contents: ROM+RAM+BAT
Header ROM Size: 64Mbits
Calculated ROM Size: 64 Mbits
SRAM size: 64Kbits (64Kbit)
Actual Checksum: D238
Header Checksum: 7C57
Header Checksum Compliment: 83A8
Output: NTSC 60Hz
CRC32:   4C75685A
Licensee: Unknown Company
ROM Version: 1.0
Region: Japan

-----------------------------------------------------------------------------

Offline wyaman

  • Baby Retrode
  • *
  • Posts: 4
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: SNES - Tales of Phantasia [NTSC-J]
« Reply #5 on: 03/Sep/2014 03:57:43 AM »
Sorry to resurrect an old thread, but I'm having the same issue this user had.

Has anyone successfully used this cartridge with their Retrode? Using 48 for [forceSize] does not work, nor does the 8MB dump. I get the same bad checksum message and a black screen. I'm currently using the .18c firmware, and I have not tried the .18d-beta firmware yet though the release notes don't give me much hope.

Thanks in advance for any help!

Offline wyaman

  • Baby Retrode
  • *
  • Posts: 4
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: SNES - Tales of Phantasia [NTSC-J]
« Reply #6 on: 09/Sep/2014 02:30:29 AM »
It seems this is not the most active forum of late, but I'm still around.

Let me know if there's something I can try or further information I can provide.

Thank you!

Offline Matthias_H

  • Retrode Forum Techie
  • A Retrode Hero
  • *****
  • Posts: 546
  • Karma: +21/-0
    • View Profile
Re: SNES - Tales of Phantasia [NTSC-J]
« Reply #7 on: 10/Sep/2014 03:18:00 PM »
This is a special mapping scheme that will require non-trivial firmware development to work. I've posted a "feature suggestion" into the respective section of the forum, so whenever a developer finds the time to do some work, they can find it.
http://www.retrode.org

I no longer sell the Retrode. For sales inquiries, please contact our friends at DragonBox.